Jak to z nami było

Dziecko z misiem 2

Na początku 2008 wychowawcy i pracownicy kościerskiego domu dziecka, dziś funkcjonującego pod nazwą Zespołu Opiekuńczo – Wychowawczego „Wesoła Gromadka”, postanowili powołać do życia stowarzyszenie, które będzie wspierać jego działalność. Pomysłodawcą i inicjatorem tego przedsięwzięcia była Pani Paulina Gąbka – ówczesna była wicedyrektor placówki. Z jednej strony chcieliśmy zwiększyć możliwości pozyskiwania z różnych źródeł funduszy dla naszych dzieci, z drugiej zaś skupić wokół tej organizacji ludzi „wielkich serc”, którzy zechcą wykorzystać swoje umiejętności dla dobra naszych podopiecznych. Grupa zapaleńców pod przewodnictwem Pani Marzeny Hinca, dzisiejszej dyrektor „Wesołej Gromadki”, doprowadziła do rejestracji Stowarzyszenia z końcem 2008 roku. Pierwszym Prezesem Stowarzyszenia została Pani Marta Mejer, dzięki której staraniom w 2009 roku otrzymaliśmy status Organizacji Pożytku Publicznego. Powstała niezależna organizacja oparta na entuzjazmie i ogromnym potencjale ludzi, którzy mają jeden cel – dobro mieszkańców „Wesołej Gromadki”. Dziś są z nami nie tylko pracownicy domu dziecka, ale również przedstawiciele rodzin zastępczych i osoby prywatne. Jesteśmy pewni, że grono życzliwych, chętnych do współpracy ze Stowarzyszeniem osób i instytucji sukcesywnie będzie się powiększało. Od 2010 roku Prezesem Stowarzyszenia Pomocy Dzieciom z Placówek Socjalizacyjnych w Kościerzynie jest Wojciech Kamer.

Przekaż nam 1%

Dla was to tylko 1%, dla nas mogą to być spełnione marzenia !

Macie Państwo ogromną szansę pomóc wychowankom Domu Dziecka w Kościerzynie, nic nie tracąc.

Przekaż nam 1%